#15 Hoe maak je een moeilijke beslissing?

cosmos, flowers, pink flowers-2837468.jpg

Met je hart

Wij hebben de overtuiging dat je een moeilijke beslissing beter met je hart kan maken, dan met je hoofd. Als je een moeilijk beslissing met je hoofd probeert te maken, dan kom je bijna niet tot een beslissing. Dat is heel moeilijk. Heb je een punt ‘voor’ bedacht’ dan weet je brein ook wel weer een ‘tegen’ te verzinnen. Sterker nog, als je een plus- en minnenlijstje gaat maken, zal je zien dat het rijtje met minnen altijd langer is. Dit doet je hoofd. Je hoofd is erin getraind om jou tegen te houden. Om op safe te spelen. Geen gevaar, niet iets doen wat je niet kent, maar lekker tegenhouden die boel.

Want je hart weet het wel

Maar dat hart blijft fluisteren. En blijft op de achtergrond aanwezig. Luister daar gewoon eens na. Neem een risico, kijk eens wat er dan gebeurt. Ik zal je vertellen wat ik voor risico’s heb genomen, wellicht dat het jou ook helpt.

Een derde kind

We hadden al 2 gezonde dochters. Eentje van net 7 en eentje van bijna 6. We hadden de standaard tropenjaren en mega veel slapeloze nachten achter de rug. We hadden 2 gezonde dochters, wat wilden we nog meer? Mijn man niets, maar ik wel. Het bleef maar knagen en de maanden en zelfs jaren tikten steeds voorbij. Het gesprek probeerde ik steeds maar weer aan te gaan, maar ik stond voor een dichte deur. Totdat we op vakantie waren in Frankrijk. Een moment dat je veel meer ruimte hebt, vrijheid en rust. En dus ook in je lijf en je hart. Ik begon het gesprek maar eens. De meiden waren op dat moment dus 7 en bijna 6. Op een gegeven moment zei mijn man: ‘wat gek eigenlijk, dit soort gesprekken hebben we toch ook niet over die andere 2 gevoerd? Onze kinderwens was toen zo groot, ons gevoel zei ‘ja’ en dat hebben we gevolgd. Waarom dan nu ook niet?’ En dat moment was magisch, voor ons beide. Een enorm inzicht, wat ons tot op de dag van vandaag nog helpt.

Nóg een dochter

Een jaar later hadden we nog een dochter. Wat een cadeau. Gezond en ons enorm gegund. Wat een weelde. Ze heeft 3 moeders, met mij en haar 2 grote zussen en het is echt fantastisch. Geen tropenjaar gehad met haar, want we hadden extra paar handen en ogen. En we zijn nu zoveel meer bewust aan het genieten. Het is allemaal cliché, maar wel waar. Clichés zijn er niet voor niets ;-). Ook mijn man is zo trots op zijn 3 dochters. ook het leeftijdsverschil is niet erg, het is juist heel praktisch. Ik heb echt het gevoel dat dit ons pad is, dat we naar ons hart hebben geluisterd.

Wel of niet lang op reis?

Nog zo’n voorbeeld. Ik had de wens (ik ben nogal van de ideeen en het initiatief haha) om lang op reis te gaan. Eerst wilde ik emigreren, maar met 2 dochters in de puberteit lijkt me dat toch een grote uitdaging. Lang op reis dus. Maar ja, kan dat wel, hoe doe je dat met school huisdieren, vriendinnen, huis, etcetera. Een hele waslijst in je hoofd. Allemaal beren op de weg. Ontelbaar. De één na de ander. Maar ik ben mensen gaan volgen op Insta en zag dat het kon. En ik ben steeds meer accounts gaan volgen en heb zelfs een online cursus gevolgd over hoe je op reis kan gaan met leerplichtige kinderen. De cursus vind je hier trouwens.

Maak jezelf wijzer en volg je hart

Mijn tip in een situatie dat je graag iets wil: maak jezelf wijzer. ga erover lezen, ga mensen en accounts volgen, kijk documentaires over het onderwerp, alles om wijzer te worden en vooral om je te laten inspireren. Ik ben een enorme geek op dit vlak en slurp alle informatie op die in mijn buurt komt. Ik kan me er helemaal in verliezen en mijn wens wordt er alleen maar groter van. Het lastige vind ik dat ik dan soms nog alleen op eilandje zit met mijn gevoel en wens en dan nog de rest van het gezin mee moet nemen. dat is niet altijd makkelijk als jij al bij punt 6 bent en zij 1 nog niet eens zien. Maar goed, het enthousiasme om ze hierin mee te nemen is er wel.

Zo ontstond de camperreis

Een camper hadden we al, dus die stap was makkelijk. Maar ook écht beslissen dat je dit wil gaan doen samen, was toch nog best een dingetje. Dat heeft wel even geduurd. Het moeilijkste was het nemen van de beslissing. daarna volg je gewoon de stappen die nodig zijn om de beslissing vorm te geven. Maar wederom hebben we deze beslissing met ons hart genomen. We kwamen samen weer terug op het voorbeeld van onze derde dochter. En toen zeiden we beide volmondig dat we dit ook echt vanuit ons hart wilden. Niet wachten tot de kinderen groot zijn of huis zijn, nu genieten. We leven nu, we hebben de mogelijkheid om samen mooie dingen mee te maken, het kan, dat zien we bij anderen, dus hoe dan ook, we gaan ervoor. En zo geschiedde het.

Maak zelf ook een keuze met je hart

Wil je zelf ook iets ontzettend graag? Een andere baan, helemaal in een andere branche? Of een opleiding volgen, maar twijfel je? Of wil je op een retraite, maar dan ben je zo lang weg van huis? Of wil je verhuizen? Het kan van alles zijn? Wat wil je? Schrijf je wens eens op. Dat maakt het ook echter. Ga andere mensen volgen die dit al hebben gedaan. Dan zal je zien dat het kan. Het zal je hoe dan inspireren en je hart zal iets gaan roepen. Let maar op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top